Cum contribuie cătina la îngrijirea tenului?
Cătina este considerată un fruct miraculos încă din cele mai vechi timpuri, fiind extrem de bogată în substanțe minerale și vitamine. În pofida dimensiunii sale reduse, cătina este reprezentarea perfectă a expresiei ,,Esențele tari se țin în sticluțe mici”. Denumită în unele părți ale lumii ,,leac vindecător”, iar la noi ,,gingseng românesc”, cătina este folosită în medicina tradițională pentru a vindeca diferite afecțiuni și pentru a da un boost de vitamine pentru bunăstarea generală a organismului.
Acest fruct de culoare portocalie este o sursă importantă de nutrienți și este folosit atât sub formă de ulei, suc sau sirop, cât și sub formă de serumuri sau alte produse cosmetice. Astfel, cătina contribuie la sănătatea organismului atât pe interior, cât și la exterior.
Cu toate că este folosită pentru menținerea sănătății organismului, cătina este un ingredient important în industria frumuseții, având nenumărate efecte benefice pentru ten.
1. Efect vindecător
Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale fructului de cătină este cel vindecător. Datorită cantității mari de vitamine pe care le conține, printre care vitaminele A, C (de până la 10 ori mai concentrată decât în citrice), E, K, F, precum și a acidului Omega 7, cătina contribuie la procesul de vindecare de la nivelul pielii și la cicatrizarea epidermei. Prin combinarea mai multor produse pe bază de cătină sau chiar prin crearea unei rutine de îngrijire a pielii pe baza acestui ingredient, tenul devine mai curat și lipsit de urme sau cicatrici evidente.
2. Efect hidratant
Produsele de înfrumusețare din cătină pătrund în celulele pielii cu ușurință, ajutând la menținerea apei la nivelul tenului. Cosmeticele precum uleiul de cătină sau chiar serumul sunt extrem de eficiente pentru a păstra un ten curat și hidratat.
3. Efect calmant
Un alt efect pe care îl au produsele din cătină asupra tenului este efectul de calmare. Benefice pentru pielea sensibilă sau iritată, aceste produse ajută la calmarea zonelor sensibile, eliminând roșeața și eventualele reacții alergice la diferiți factori externi precum praful sau frigul.
4. Protecție împotriva razelor soarelui
Cu ajutorul vitaminelor prezente în componența fructului de cătină, aceste produse oferă protecție împotriva razelor soarelui. Cremele pe bază de cătină, în special, sunt folosite pentru aportul lor la sănătatea pielii. Cătina, de asemenea, posedă anumiți factori naturali care oferă protecție împotriva razelor UV, protejând tenul de arsurile solare și ajutând la vindecarea acestora dacă au apărut înaintea folosirii produselor din cătină.
5. Efect antirid
Produsele pe bază de extract de cătină ajută pielea, acționând la nivelul stratului cutanat, în special după expunerea pielii la factori externi precum vânt, soare sau frig. De asemenea, extractul de cătină menține pielea întinsă și are un efect anti-îmbătrânire, fiind denumit ,,aur lichid” pentru toate proprietățile pe care le deține.
Acestea sunt doar câteva dintre efectele benefice pe care acest fruct micuț le are asupra pielii și tenului. Prin folosirea produselor cosmetice pe bază de cătină, pielea ta va deveni mai curată, mai radiantă și mai hidratată, cu rezultate observabile în decurs de câteva săptămâni, în funcție de tipul de produs folosit.