Cum introducem cătina în alimentația copiilor?
Fructele de cătină sunt folosite pe post de leac încă din cele mai vechi timpuri. Având un aport mare de vitamine, acest fruct de culoare gălbui-portocalie este unul dintre cele mai benefice alimente pentru creșterea imunității și tratarea diferitelor afecțiuni.
Considerat un ingredient miraculos în anumite țări precum Mongolia sau China, cătina a devenit în decursul a sute de ani o parte consacrată a medicinii tradiționale.
Fructele se pot consuma sub formă de suc de cătină, ceai, tinctură, ulei sau alte preparate. Având un gust acrișor, acest fruct extraordinar este relativ dificil de administrat în dieta zilnică a celor mici.
Care sunt beneficiile sucului de cătină?
Sucul de cătină are o concentrație mare de vitamine, iar presat la rece, acesta păstrează majoritatea efectelor benefice ale catinei. Consumat atât simplu cât și în combinație cu alte ingrediente, are proprietăți terapeutice. Cătina conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, pe lângă alte vitamine precum complexul de vitamina B (B1, B2, B6, B9), carotenoide (beta caroten în concentrație mai mare decât conțin morcovii), calciu, fier, sodiu și magneziu. Toate aceste calități i-au câștigat reputația de elixir al sănătății.
Sucul de cătină păstrează efectul vitaminizant al acestui fruct, pe lângă cel cicatrizant, antiinflamator și imunostimulator, printre cele mai importante. Astfel, sucul de cătină este benefic pentru multiple scopuri și este recomandat atât în dieta adulților, cât și în cea a copiilor.
O rețetă simplă și organică: sucul de cătină cu miere
Cei mici sunt mult mai sensibili decât adulții, iar sistemul lor imunitar este mai expus factorilor externi. De fiecare dată când ies la joacă sau merg la școală, aceștia intră în contact cu medii necunoscute, iar rezistența lor trebuie să fie mereu fortificată.
Sucul de cătină este perfect pentru acest scop: aducând un boost de vitamine, imunitatea celor mici va deveni mai puternică de fiecare dată când consumă această băutură.
O modalitate simplă prin care poți profita de toate efectele vitaminizante și imunostimulatoare ale fructului de cătină este prepararea sucului de cătină cu miere. Prin combinarea sucului de cătină și a mierii, se obține o băutură naturală și sănătoasă, cu nenumărate beneficii pentru digestie și imunitate. Această rețetă este simplă, necesită doar cele două ingrediente și poate fi consumată de către copii în cantități mici, deoarece este bogată în nutrienți. Sucul de cătină cu miere nu conține adaos de zahăr, așadar mierea constituie singurul îndulcitor folosit în cadrul acestei rețete.
În cazul copilașilor de până în 3 ani se recomandă ca porția de suc de cătină să fie între 5-10 ml/zi, iar pentru copiii de peste 3 ani este indicat un minim de 50 ml/zi, împărțiți în două serviri.
Orange Valley produce suc de cătină cu miere 100% natural, presat la rece. Fructele sunt proaspăt culese de pe plantația certificată ecologic. Sucul se obține cu o zi sau maxim două înainte de livrare, astfel încât toate proprietățile fructului miraculos să fie păstrate în întregime.