Cură pentru creșterea imunității cu ulei de cătină
Fructele de cătină sunt folosite în medicina tradițională din Asia de Sud de peste 2.000 de ani. Beneficiile sale sunt greu de ignorat, datorită concentrației mare de vitamine. Cătina poate fi consumată atât în stare naturală, cât și sub forma de suc, sirop, ceai sau ulei.
Uleiul de cătină, cunoscut și sub denumirea de „aur lichid” în țări precum Tibet, Mongolia sau China, se numără printre cele mai prețioase extracte ale planetei. Datorită numeroaselor beneficii, cătina este folosită de mii de ani ca remediu natural împotriva multiplelor afecțiuni.
Consumul regulat de ulei de cătină aduce beneficii pielii și sistemului imunitar.
Ce conține uleiul de cătină?
Consumul de ulei de cătină aduce o doză importantă de vitamine, compuși vegetali și minerale. Proprietățile benefice asupra organismului sunt datorate de conținutul ridicat de vitamina C al fructelor de cătină. De asemenea, acestea conțin și vitamina E, A, K, F, P, dar și complexul de vitamine B. La toate acestea se adaugă și fosfor, fier, calciu, sodiu, magneziu, uleiuri complexe, acizi grași esențiali și 18 aminoacizi.
Peste 50% din grăsimea regăsită într-un ulei de cătină este una mono sau polinesaturată, adică o grăsime sănătoasă pentru organism. De asemenea, fructele de cătină conțin acizi grași, printre care și acidul uleic, linoleic, pantotenic, palmitoelic, hetadecanoic, erucic, succinic, malic, meluic, ascorbic, licopenul, taraxantina, criptoxantina, zeaxantina, kantofila, fitofluina și fitosterolii.
Mai mult, în urma unor studii realizate la Universitatea de Medicină Kaunas din Lituania, s-a demonstrat că uleiul de cătină conține o cantitate dublă de carotenoizi, pigmenți naturali cu proprietăți antioxidante, în comparație cu alte uleiuri.
Cum stimulează uleiul de cătină sistemul imunitar?
Alimentul este utilizat frecvent și pentru protejarea organismului împotriva infecțiilor, datorită conținutului ridicat de flavonoizi.
Flavonoizii au rolul de a întări sistemul imunitar și de a crește rezistența la diferite boli. S-a demonstrat că o cură cu ulei de cătină inhibă multiplicarea stafilococilor și a altor tipuri de bacterii. De beneficiile aceste ne putem bucura mai ales după sezonul rece, dar și în tratamentul răcelilor, pentru a crește imunitatea organismului.
Cum consumi ulei de cătină?
Preparată sub formă de ulei, cătina poate fi utilizată ca tratament cu administrare zilnică.
Concentrația ridicată de vitamina C face ca uleiul să aibă un gust acrisor.
Poate fi consumat de 2 ori/zi după mesele principale, timp de minimum 3 săptămâni, pentru a vindeca sau a preveni guturaiul și sensibilitatea organismului la raceli.
Consumul de cătină sub formă de cură îți va vitaminiza organismul și îți va stimula sistemul imunitar. Deși consumul de ulei de cătină aduce numeroase beneficii asupra organismului, este important să ceri sfatul unui medic înainte de a urma o cură cu acest fruct.
La Orange Valley, preparăm ulei de cătină, din fructe proaspăt culese din propria plantație certificată ecologic. Toate beneficiile pe care le are asupra sistemului imunitar, dar și asupra întregului organism, fac ca uleiul de catină să fie un produs foarte căutat, mai ales în sezonul rece.