Motive pentru care ar trebui să incluzi cătina în alimentația ta
Cătina este alimentul folosit în medicina tradițională din timpuri străvechi. Utilizată cu precădere de către medicii de pe teritoriul Asiei, cătina are numeroase proprietăți care aduc beneficii organismului, atunci când este consumată în mod frecvent.
Compoziția fructului de cătină
Iată câteva dintre proprietățile pe care le conține acest fruct mic, dar puternic, și care i-au dat reputația de superaliment:
- Fructul de cătină conține vitaminele A, C și E și complexul de vitamine B (B1, B2, B6);
- În compoziția fructului se regăsesc și microelemente precum calciu, magneziu, fier sau beta caroten;
- Cătina conține vitamina C în proporție de până la 10 ori mai mare decât citricele.
Beneficiile consumului de cătină
Atunci când este consumată cu frecvență, cătina aduce numeroase efecte terapeutice și beneficii organismului. Printre acestea se numără efectul antiinflamator, efectul imunostimulator și antioxidant. Acestea ajută organismul să elimine toxinele, să se mențină puternic în fața virușilor și să devină rezistent împotriva infecțiilor bacteriene.
La aceste efecte se adaugă și cel cicatrizant și vitaminizant. Fiind plină de vitamine, cătina îi oferă organismului tău resurse bogate de sănătate.
Cum pot să introduc produsele din cătină în rutina mea?
Cătina vine sub o multitudine de forme sub care poate fi consumată. Principalele produse pe bază de cătină sunt sucurile, siropurile, însă și produse cosmetice precum cremă sau serum.
Atunci când vine vorba despre consumarea fructului de cătină sau introducerea acestuia în viața ta de zi cu zi, există două categorii diversificate care îți permit să faci această adiție cât mai ușor:
Alimente
Una dintre modalitățile prin care poți introduce acest aliment în rutina ta este prin produse alimentare pe bază de cătină. Acestea sunt variate și cuprind în special sucuri și siropuri, însă există branduri care oferă și smoothie-uri.
Prin introducerea în alimentația ta a băuturilor pe bază de cătină, organismul își ia doza necesară de vitamine și nutrienți necesari pentru o stare bună de sănătate. Iată câteva dintre beneficiile consumului de cătină:
- susține imunitatea;
- întărește pereții celulari ai vaselor de sânge;
- susține sănătatea cardiovasculară;
- contribuie la menținerea sănătății ochilor.
Metode de consum ale băuturilor pe bază de cătină
1. Sirop de cătină
Cu ajutorul acestui produs, poți prepara băuturi pe bază de cătină cu diferite arome, precum ghimbir, sfeclă, aronia sau portocale. Datorită ingredientelor naturale, nu este nevoie să adaugi nimic altceva la sirop în afară de apă plată sau minerală.
2. Suc de cătină
Sub această formă, cătina se poate consuma de 1-2 ori pe zi, în cantități de 100ml la fiecare porție pentru adulți sau maxim 50ml per porție pentru copiii mai mari de 3 ani. Sucul se consumă simplu sau diluat cu apă plată sau minerală.
3. Ulei de cătină
Obținut prin presare la rece, uleiul de cătină reține toate proprietățile fructului și se poate folosi ca supliment alimentar, după mesele principale ale zilei.
Acesta poate fi administrat intern, câte o linguriță de câte 3 ori pe zi, pentru rezultate optime. Principalele beneficii pe care le aduce consumul uleiului de cătină sunt reglarea metabolismului, fortificarea pereților vaselor sanguine și înlăturarea oboselii.
Cosmetice
Printre principalele produse cosmetice pe bază de cătină pe care le poți introduce cu ușurință în rutina ta zilnică de îngrijire se numără și:
1. Crema de cătină
Având la bază ingrediente naturale (ceară de albine, ulei de soia extravirgin și ulei de măsline extravirgin), crema de cătină are efecte regenerante și hidratante. Aceasta poate fi folosită pentru tratarea infecțiilor sau a arsurilor superficiale prezente la nivelul pielii sau la tratarea imperfecțiunilor cauzate de expunerea la soare și intemperii.
2. Balsam de buze cu cătină
Balsamul de buze cu ulei de cătină vine în combinație cu diferite arome și anume portocală, vanilie, cafea și mentă. Acesta se aplică pe buze la nevoie, hidratând buzele în orice anotimp. Datorită ingredientelor naturale, nu conține parabeni, parfumuri sintetice sau coloranți.
3. Serum de cătină
Serumul cu ulei din cătină se folosește cu precădere pentru proprietățile sale regenerante, vitaminizante și cicatrizante. Deoarece păstrează toate proprietățile benefice ale fructelor de cătină, serumul este folosit și pentru efectul său anti-îmbătrânire, înlăturând toate urmele de oboseală de pe față și fiind un aliat de încredere în rutina ta de self-care.
Care este metoda ta preferată de a consuma fructul de cătină? Sub formă de alimente sau produse cosmetice?