Beneficiile consumului de cătină în sezonul de toamnă
Toamna este unul dintre anotimpurile care ne influențează cel mai mult imunitatea. Cu o „avalanșă” de viroze și răceli, corpul nostru este predispus la carențe de vitamine. Încă din timpuri străvechi, oamenii au căutat metode de a-și menține starea de sănătate în fața factorilor externi, bazându-se pentru un timp îndelungat exclusiv pe ingredientele găsite în natură.
Astfel, s-au descoperit beneficiile consumului de cătină, care sunt de apreciat în fiecare anotimp, însă cu precădere în sezonul rece când corpul nostru are nevoie de un boost de vitamine.
Ce trebuie să știi despre fructul de cătină?
Acest fruct mic de culoare portocalie este, de fapt, unul dintre ingredientele preferate în medicina naturistă și tradițională. Deoarece arbuștii de cătină nu sunt sensibili la temperaturile foarte scăzute sau foarte ridicate, se regăsesc pe teritorii întinse, din Europa până în Asia. Primele utilizări ale fructului de cătină datează de acum câteva mii de ani, când medicii chinezi îl foloseau în ceaiuri și tincturi pentru îmbunătățirea funcțiilor organismului (precum funcțiile aparatului digestiv) și pentru prevenirea răcelilor sau a gripei.
De ce să consumi fructe de cătină în sezonul rece?
Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamine și minerale, printre care vitaminele E, F, K, A, precum și complexul de vitamine B (B2, B6, B9). Culoarea portocalie a fructului de cătină este dată de concentrația mare de betacaroten, care se regăsește chiar mai mult decât în morcovi. Câteva dintre microelementele care se regăsesc în fructele de cătină sunt calciu, magneziu, fosfor, potasiu, acizi grași polinesaturați, fier, sodiu, precum și uleiuri complexe și volatile.
Datorită acestor proprietăți regăsite în fructele de cătină, dructul a devenit un aliat de încredere în lupta împotriva virusurilor.
Sub ce formă poți consuma fructul de cătină toamna?
În trecut, fructele portocalii ale cătinei erau folosite sau consumate cu precădere sub formă de ceaiuri sau tinctură. În zilele noastre, produsele pe bază de cătină sunt tot mai variate, astfel încât poți consuma fructul sub formă de suc, sirop, ceai etc. Din fericire, există branduri care vin cu o gamă largă de produse pe bază de cătină și care îți oferă o paletă largă de informații cu privire la modul de folosire al acestora. Printre aceste branduri se numără Orange Valley, considerat producătorul celor mai multe produse pe bază de cătină din țară. Acesta produce sirop, suc sau smoothie de cătină, dar și produse cosmetice precum cremă, balsam de buze sau serum.
Cu toate că sunt folosite pentru scopuri diferite, toate aceste produse păstrează în totalitate beneficiile și proprietățile fructelor de cătină, fiind obținute cu puțin timp înainte de livrare (în cazul produselor alimentare) și prin procesul de presare la rece.
De asemenea, Orange Valley oferă rețete de sirop de cătină cu ingrediente populare în sezonul de toamnă, precum sirop cu miere de albine și mentă, portocale sau merișoare. Cu fiecare rețetă, calitatea reprezentativă pentru Orange Valley este menținută prin ingredientele naturale.
Care este modalitatea ta preferată de a consuma fructele de cătină în sezonul de toamnă?