Ceai de cătină – Elixirul Sănătății în Sezonul Rece
Sezonul rece aduce cu el nu numai zile friguroase și ploi, ci și posibilitatea de a ne îmbolnăvi foarte ușor.
Un aliat de nădejde în lupta împotriva bolilor de sezon este ceaiul de cătină: o băutură dulce-acrișoară plină de beneficii pentru sănătate și o sursă bogată de vitamine și antioxidanți esențiali.
Cu ajutorul siropurilor noastre din cătină proaspătă, poți prepara un ceai delicious și fresh în fiecare zi. Află cum îl poți prepara și servi la tine acasă.
MOD DE PREPARARE
Dizolvați 1-2 linguri de sirop de cătină într-o cană de apă fierbinte și lăsați la infuzat pentru cca. 10-15 minute. Infuzia rezultată este una dulce-acrișoară, dar o poți îndulci cu miere de albine, după gust unde adăugăm o felie de lămâie, portocală sau scorțisoară.
MOD DE SERVIRE
Poți servi cana de ceai preferată cu cca 15 minute înaintea meselor principale.
Datorită efectului energizat poate fi servită dimineața, în locul cafelei, sau pe parcursul zilei, însă nu mai târziu de ora 16.
Indiferent de modalitatea în care alegeți să o consumați, cătina nu este recomandată copilașilor sub vârsta de un an. Cătina poate fi introdusă abia după începerea alimentației solide în hrana de baza a micuțului, mai exact când aceștia au voie să consume miere de albine. Cu toate acestea, vă recomandăm să cereți sfatului medicului dumneavoastră înainte de administrare.
- Copii 1-3 ani : 5-10 ml zilnic – 15 zile, o dată pe an.
- Pentru copii de peste 3 ani – este indicat minimum 50 ml/zi, împărțiți în două serviri, de 2 ori pe an cu o pauză de 30 de zile.
- Pentru adulți – minimum 50-100 ml de 1-2 ori pe zi. Pot fi făcute cure de 30 de zile, de 2 sau de 3 ori pe an.
Beneficiile ceaiului de cătină în sezonul rece
Cea mai importantă calitate a cătinei este conținutul său ridicat de VITAMINA C, de 10 ori mai mult decat citricele, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor, ferindu-ne astfel de riscul unei răceli sau gripe.
În afara conținutului ridicat de Vitamina C, fructele de cătina mai conține Vitaminele A, E, F, K, complexul de Vitamine B (B1, B2 ȘI B6) și minerale.
Cătina are și proprietăți antioxidante: fructele de cătină sunt bogate în antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la protejarea celulelor și a țesuturilor corpului împotriva stresului oxidativ. Acesta contribuie la o stare general mai bună și oferă corpului tău mai multă energie pe parcursul zilei.
Totodată, cătina ajută la susținere sănătății pielii. Datorită Vitaminei E prezente, cătina contribuie la menținerea pielii moale și elastice, indiferent de sezon chiar și în condițiile reci și uscate ale sezonului rece, toamnă-iarnă.
Nu în ultimul rând contribuie la refacerea organismului: Datorită conținutului său de vitamina K și fier, ceaiul de cătină poate contribui la refacerea organismului după perioade de oboseală și epuizare.
Contraindicații
În cazul în care suferi de boli cronice, caracterizate prin multiple restricții, consultă mai întâi medicul curant, pentru a afla dacă consumul de cătină poate fi introdus în alimentația ta.
Nu recomandăm consumul de cătină persoanelor însărcinate sau care alăptează.
NU UITA! Ceaiul de catina este benefic în contextul unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ. Faceti mișcare 30 de minute în fiecare zi și mențineti o dietă alimentară echilibrată. Beneficiile cătinei pot apărea în timp, deci este important să fiți consecvent în administrarea ei.