Sirop de cătină
tratament natural pentru întărirea sistemului imunitar
Cătina este un arbust cu o arie foarte mare de răspândire, fiind originar din Asia Centrală. În România, se cultivă cu precădere în regiunile muntoase, dar şi în nisipurile şi pietrişurile litorale.
Denumită ştiinţific Hippophae Rhamnoides, cătina este un arbust fructifer ale cărui fructe îşi menţin proprietăţile benefice pentru organism chiar şi în condiţii de ger. Fructul este utilizat ca remediu natural pentru tratarea diverselor afecţiuni ale organismului.
Un pahar cu sirop de cătină consumat în fiecare dimineață, poate avea o serie importantă de efecte benefice, întărind sistemul imunitar. Consumul de cătină este recomandat pe toată perioada anului, dar mai ales în sezonul rece, când avem nevoie de un aport mai ridicat de vitamina C.
Proprietățile siropului de cătină
Siropul de cătină are o serie de beneficii terapeutice importante pentru organism și poate fi preparat cu ușurință. De cele mai multe ori, după presarea fructelor, în sucul obținut se adaugă miere de albine. Fructele de cătină au un gust ușor acrișor și sunt bogate în ulei complex, betacaroten, minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier), vitaminele A ,E , K, C, P, complexul de B-uri, aminoacizi grași și esențiali. De asemenea, cătina are un conținut mai ridicat de vitamina C chiar și decât lămâia.
Un pahar cu sirop de cătină consumat cu regularitate are proprietăți antioxidante, emoliente, citoprotectoare, imunostimultoare, vitaminizante, depurative, antiinflamatoare și cicatrizante.
Astfel, de cele mai multe ori, se recomandă consumul de sirop de cătină pentru tratarea răcelilor şi a virozelor respiratorii. Fructele au un aport ridicat de vitamine şi substanţe care au rolul de a întări sistemul imunitar şi ajută organismul în lupta împotriva virusurilor.
Sugestie de consum pentru siropul de cătină
Pentru întărirea sistemului imunitar, poți consuma zilnic sirop de cătină, în următoarele cantități:
- AdulÈ›i – minimum 50ml de 1-2 ori/zi. Pot fi făcute cure de 30 de zile, de 2 sau de 3 ori pe an;
- Copii peste 3 ani – minimum 50 ml de 1-2 ori/zi. Este recomandat consumul cu regularitate, cu pauză de 30 de zile, la fiecare 4 luni;
- Copii 1-3 ani – 5-10ml de 1 administrare/zi. Se pot face cure de 30 de zile, de 3 ori pe an. De asemenea, este important de precizat că la această vârstă pot apărea reacÈ›ii alergice, iar din acest motiv se recomandă administrarea cu prudență.
Această cură poate fi ținută înainte de începerea sezonului rece sau la început de primăvară. Mai exact, este indicat consumul atunci când apar schimbări de temperatură, iar sistemul imunitar poate fi slăbit. Poți consuma sirop de cătină simplu sau diluat cu apă plată sau minerală (1/3 sitop, 2/3 apă).
La Orange Valley, preparăm sirop de cătină din fructe culese din propria plantație. În combinație cu mierea de albine, obținem o băutură plină de vitamine, care contribuie la creșterea imunității și conferă un boost de energie.
Pentru o aromă cât mai delicioasă, dar și pentru a completa beneficiile celor două ingrediente, am pregătit diverse sortimente care conțin aronia, portocală, mentă sau sfeclă roșie și morcov. Toate produsele Orange Valley sunt 100% naturale, sunt nepasteurizate și nu conțin conservanți.