Ce este cătina și ce beneficii are pentru organism?
Cătina, adesea numită și gingseng românesc, este un arbust fructifer originar din Asia de Sud, folosit în special în medicina tradițională chineză. În România, cătina se regăsește în flora spontană din zonele subcarpatice din Moldova și Muntenia, din bazinul Siretului și până la Olt.
Fructul este recunoscut pentru conținutul său crescut de vitamine și minerale, consumat în special pentru proprietățile pe care le are asupra sănătății. Cătina poate fi consumată atât proaspătă, așa cum este culeasă de pe butaș, cât și sub formă de sirop sau ulei, prin presare la rece.
Beneficiile consumului de cătină
Consumul de cătină este recomandat pentru tratarea și prevenirea mai multor tipuri de afecțiuni, deoarece este una dintre cele mai benefice plante medicinale pentru organism. În comparație cu citricele, cătina conține o cantitate de 10 ori mai mare de vitamina C, motiv pentru care beneficiile consumului său sunt impresionante.
1. Efect antiinflamator
Fiind extrem de bogată în vitamine (B, C, E, F, K și P), cătina este considerată un antibiotic natural, având efect antiinflamator. Datorită antioxidanților pe care îi conține, cătina protejează organismul împotriva radicalilor liberi și astfel întărește sistemul imunitar. Potrivit studiilor, cătina protejează organismul de substanțe toxice și ține bolile la distanță.
2. Ajută digestia
Cătina conține acizi Omega 7 care ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv, iar asta ajută la prevenirea apariției ulcerului gastric. De asemenea, nutrienții și vitaminele contribuie la ameliorarea durerilor și grăbesc procesul de vindecare în cazul problemelor digestive.
3. Previne probleme dermatologice
Cătina poate fi consumată și sub formă de ulei. Produsul este bogat în acizi grași și are un puternic rol antiinflamator. Astfel, poate preveni apariția unor probleme dermatologice, precum acneea și uscarea tenului. Uleiul de cătină poate fi utilizat și pentru protejarea pielii împotriva razelor UV sau a arsurilor solare.
4. Protejează sănătatea inimiiÂ
Datorită conținutului ridicat de vitamina C, cătina este benefică pentru sănătatea inimii. Se recomandă consumul cu regularitate, pentru a reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.
5. Are un efect calmant
Printre proprietățile cătinei se numără și conținutul ridicat de serotonină, un neurotransmițător care induce o stare de calm. Serotonina este cunoscută ca fiind hormonul fericirii, având un rol important asupra stării de spirit. Consumat zilnic, sucul de cătină poate contribui la starea ta de bine.
Preparatele pe bază de cătină au multiple indicaţii terapeutice și sunt indicate pentru tratarea a numeroase afecţiuni. De cele mai multe ori, cătina este consumată pentru tratarea răcelilor şi a virozelor respiratorii, având un mare aport de vitamina C.
Cătina este ingredientul care stă la baza tuturor produselor Orange Valley. Datorită gustului ei acrișor, cătina este consumată de obicei sub formă de suc sau sirop, de cele mai multe ori în combinație cu mierea de albine.
La Orange Valley, am creat o gamă variată de produse: începând de la sucul de cătină presat la rece, până la siropurile cu miere de albine, dar și ulei sau cremă de cătină. Astfel, ne asigurăm că beneficiile extraordinare ale acestui fruct ajung la clienții noștri sub mai multe forme și fiecare poate consuma produsele în funcție de preferințe.